Kādu televizoru izvēlēties?

Tātad esat nolēmuši iegādāties mājai jauno televizoru, bet neesat pilnīgi pārliecināti par to, ko labāk izvēlēties? Esat nonākuši pareizā vietā, jo šeit Jūs iegūsiet atbildes uz visiem Jūsu jautājumiem. Uzreiz varam teikt, ka nav tādas lietas, kā slikts televizors, vai labs televizors, tomēr ir televizori, kuri ir sliktāki par citiem, un ir tie, kas labāki par citiem, bet tas vis jau ir no cenas atkarīgs. Lētākam televizoram būs mazāks izmērs, sliktāks attēls, mazāka funkcionalitāte, tomēr arī tāds televizors ir ļoti noderīgs, jo tas ir ļoti lēts. Virtuvei, vai bērnu istabai nav nepieciešams liels televizors, ar augstāko izšķirtspēju un funkcionalitāti, pietiks arī ar vienkāršāku modeli. Tomēr, ja Jūs vēlaties nopirkt televizoru viesu vai guļamistabai, tad iesakām izvēlēties lai gan dārgākus, tomēr manāmi labākus variantus.

LED, OLED, LCD?

Izvēloties televizorus, Jūs visticamāk satiksiet tādus burtu apzīmējumus kā LCD, LED, OLED. Ko tad nozīmē šie burti? Vispirms izskaidrosim, ar ko atšķiras LCD no LED. Lieta ir tāda, ka LCD un LED ir līdzīgas matricas, un atšķiras tikai ar paneļa apgaismojumu. LCD apgaismojums notiek izmantojot dienasgaismas spuldzes, kad LED izmanto diožu apgaismojumu. Savukārt LED apgaismojumi arī ir divu tipu: sānu un aizmugures. Sānu apgaismojums ir lētāks, bet aizmugures apgaismojums sniedz spilgtākas krāsas, lielāku kontrastu. Tie parametri ir manāmi labāki nekā vacākiem LCD televizoriem. Savukārt tās nav vienīgas LED priekšrocības. Papildus tam, LED televizori ir plānāki, vieglāki, patērē līdz 40% mazāk elektroenerģijas, kā arī sniedz naturālākas krāsas attēlam. Ja Jūs interesē maksimāli plāni televizori ar maksimāli reālistisku attēlu, ir vērts apskatīties OLED televizorus. OLED ir vēl viens veids LED ekrānu, kas ir plānāks par pārējiem televizoriem. Attēla kvalitāte arī ir augstā līmenī. Tomēr tā ir jaunā tehnoloģija, tāpēc tādi televizori ir dārgāki, un ja Jūs plānojat pirkt televizoru uz ilgāku par 5 gadi laiku, tad ir vērts izvēlēties kaut ko citu, jo OLED televizoru diodi ir organiski, un pēc ilgstoša darba (apmēram 5 gadi) ekrāna krāsas manāmi mainīsies, jo zilo diožu dzīves cikls ir mazāks par sarkano un zaļo, līdz ar ko baltā krāsa ar laiku paliks zaļgana.

Īpašie piedāvājumi

Mūsdienīgam patērētājam jau sen nepietiek ar parasto televizoru, un līdz ar to ražotāji vienmēr atrod kaut kādus jaunos piedāvājumus. Kā piemēram salīdzinoši nesen, veikalos sāka pārdot televizorus, ar ieliektām matricām. Kāds tad tajā ir labums? Labums tajā ir tāds, ka pie ieliektā paneļa skatītājs var sēdēt mazliet tuvāk, un ar perefēro redzi, redzēt televizora malas, kas ir vēl tuvākas skatītājam, līdz ar ko rodas ļoti reālistiskā sajūta. Tomēr ideja nemaz nav jauna, un ja Jūs pamanījāt, kinoteātros tas pielietojas jau diezgan sen, un ļoti sekmīgi.

Vel viens reālistiskuma uzlabotājs ir Ambilight no kompānijas Philips. Ambilight ir krāsu mainošie diodi, izvietoti aiz televizora, kuri atkarībā no tā. kas ir uz ekrāna maina krāsu, un spīd uz sienas, līdz ar ko rodas sajūta, ka televizors ir lielāks, nekā tas patiesība ir. Tomēr lai tāda tehnoloģija strādātu labāk, televizoram ir jābūt piestiprinātam pie sienas, kurai jābūt gaišai, vislabāk – baltai.

Ar ko atšķiras ražotāji?

Kā jau agrāk bija teikts, nav slikto televizoru, līdz ar to nav arī slikto ražotāju. Ražotājiem ir dažādas tehnoloģijas, cenu politikas un viedoklis par to, kāds attēls ir īsti labāks. Aprunājoties ar pārdevējiem konsultantiem, mēs izskaidrojam, kādiem ražotājiem ir kādas priekšrocības. Kompānijai Samsung ir visspilgtākie un kontrasti attēli, tie arī piedāvā ieliektos paneļus. Kompānija LG piedāvā ļoti naturālu attēlu, tiem arī ir ieliekti paneļi, kā arī OLED televizori. Pārdevēji konsultanti apgalvo, ka LG ir viens no iemīļotākiem ražotājiem, jo piedāvā labākus televizorus, par mazāko cenu, un vairāku televizoru korpusi ir taisīti no metāla, kas ir vienmēr ļoti patīkams acīm. Savukārt kompānijai SONY ir visvairāk pustoņu, līdz ar ko attēla kvalitāte arī pieaug. Arī SONY 4k televizors bija uzvarētāju tehnoloģiju izstādē, par savu brīnišķīgu attēlu un lieliskiem skaļruņiem. Kompānijai Philips attēla kvalitāte ir līdzīga kompānijai Samsung, tomēr frekvence ir mazliet sliktāka. Philips, kā bija teikts agrāk piedāvā arī unikālo tehnoloģiju Ambilight. Ir vēl vairāki televizoru ražotāji, kurus mēs nenosaucām, tomēr ja radīsies iespēja apskatīties konkrētos modeļus, noteikti izdarāt to, jo izvēli taisa jau pats pircējs, un katram ražotājam ir ko piedāvāt.

SMART televizori

Bieži redzat uz televizora uzrakstu SMART, bet mazināt ko tas nozīmē? SMART, ir ieburbētais televizorā dators. Tieši tā, pieslēdzot televizoram internetu, Jūs varēsies apskatīs savas iemīļotākās mājaslapas, skatīties filmas online, sazināties ar draugiem caur Skype un vēl daudz ko citu.

3D televizori

Esat filmu cienītājs, un gribat pilna mērā izjust režisora radīto ainu? Izvēlaties televizorus ar 3D atbalstu. Uzvelkat brilles, ņemiet līdzi iemīļotākās uzkodas, un kopa ar visu ģimeni izjūtiet kinoteātri neizejot no istabas. Tomēr esiet gatavi, ka lai sasniegtu augstāko izjūtas kvalitāti, nepietiks tikai ar televizoru. Būs nepieciešams BlueRay atskaņotais, kā arī vēlami papildus skaļruņi ar sabvūferu.

 

Uz ko skatīties, kad izvēlies televizoru?

Tātad ko nozīmē visi parametri, ko var saskatīt izvēloties televizoru, un uz ko vēl ir vērts pievērst uzmanību? Pirmais, un vis galvenais, ar ko ir jātiek galā, ir izskaidrot kāda izmēra televizoru Jūs ņemsiet? Ir neliels padoms, kuru dod visi televizoru pārdevēji un ražotāji. Izvēlaties tādu televizoru, kura diagonāle sareizināta ar 3 būtu vienāda attālumam, no kura televizoru skatīsities. Piemēram pieņemsim, ka Jums no dīvāna līdz televizoram ir attālums 3 metri. Tad Jums visoptimālākais televizora izmērs būtu 40″, kas ir apmēram 101 cm. Nekas traks, ja televizors būs 2″ lielāks vai mazāks, tomēr lielākas starpības gadījumā var rasties neērtības televizora skatīšanas procesā. Pārāk mazs televizors neparādīs visas detaļas, un skatīties to būs neērti, un pārāk liels televizors pēc ilgstošās skatīšanas bojās Jūsu acis, nerunājot jau par to, ka sēžot pārāk tuvu, Jūs sāksiet redzēt atsevišķus pikseļus.

Kad esat noskaidrojuši izmēru, jāapskatās mati matrica. Ražotāji parasti norāda divus parametrus, kuri liecina par attēla kvalitāti. Tie ir izšķirtspējā un frekvence, un jo lielāki ir cipari, jo labāks attēls ir. Izšķirtspēja ir pikseļu skaits, un jo vairāk to ir, jo detalizētāks ir attēls. Parasti ražotāji neraksta pašus ciparus, aizstājot tos ar burtiskiem nosaukumiem HD (1024х720 ), FullHD (1920х1080), UltraHD/4k (4096х2160). Uzreiz varam teikt, ka televizoru kuram ir HD attēls, jau var satikt diezgan reti, jo tas ir novecojies, un ja pat Jums “paveiksies” tādu atrast, pirkt tādu nav vērts. Otrais parametrs, kuru norāda, ir frekvence, tas ir konkrēts cipars, parasti ne mazāks par 100, ar apzīmējumu Hz. Tas rādītājs parāda to, cik bieži televizors ir spējīgs nomainīt kadrus, un jo vairāk kadrus tas spēj rādīt, jo vienmērīgāks ir attēls. Matrica ar lielu frekvenci ļaus Jums skatīties sportu, filmas un spēlēt spēles bez attēla raustīšanas.

Tālāk varat apskatīties skaļruņus. Proti, ja Jums jau ir, vai Jūs plānojat iegādāties skaļruņus atsevišķi, tad varat netērēt laiku uz televizora skaļruņiem, jo atsevišķo skaļruņu kvalitāte būs garantēti labāka, jo televizoru ražotāki taupa vietu televizorā, lai padarītu to plānāku, līdz ar ko skaļruņi ir mazāki. Tomēr tas nenozīmē, ka tie ir slikti, jo tie sniedz stereo skaņu, un tie ir ļoti skaļi. Vienīga lieta ir tas, ka Jūs nedabūsiet no televizora skaļruņiem zemo frekvenču skaņu, kura ir ļoti noderīga filmu skatīšanai.

Kad ar televizora priekšu esat tikuši galā, apskatāties, ko tas var piedāvāt aizmugurē. Pārliecināties par to, lai aizmugurē būtu vairāki HDMI un USB porti. USB ports noderēs tāpēc, ka tas padara filmu skatīšanos ļoti ērtu, jo pietiekami pierakstīt filmas flash draiva, kuru pieslēgsiet pie televizora, un Jūs varēsiet apskatīties visu, ko esat pierakstījuši. Papildus tam, ja Jūsu televizoram nav SMART, tad Jūs varēsiet to pieslēgt pie televizora caur USB vēlāk, padarot savu televizoru, par milzīgo Android planšetdatoru. Nākamais, kas ir ļoti svarīgs, ir HDMI porti, jo visa mūsdienīga tehnika, tiek pieslēgti tieši ar HDMI vadiem, lai tā ir stereo sistēma, dators, vai spēļu konsole, tāpēc labāk lai tādu portu ir vairāk nekā divi.

Tas var izklausīties dīvaini, bet pievērst uzmanību vajag arī pultij, it īpaši, ja Jūsu televizoram ir SMART. Kāpēc to darīt? Lieta ir tāda, ka speciālā pults, padara televizora iebūvēto funkciju izmantošanu daudz ērtāku, tomēr bieži ražotāji neiekļauj pulti komplektā, un pārdod to atsevišķi.

 

Ceram, ka mūsu raksts palīdzēs Jums izvelēties tieši to, ko Jūs meklējat. Labākos televizorus par zemām cenām varat apskatīties mūsu portāla katalogos.